58 ) MUTFAK ÇEŞİTLERİ TASARIM PROJE ÇİZİMLERİ KULLANILACAK DOĞRU MALZEME BİLGİLERİ VE UYGULAMALARI

 

 

TARİHDEKİ

İLK MUTFAK

ATEŞİN BULUNUŞU İLE BAŞLAR

Ateş, dünyadaki en önemli güçlerden biri.

Ateşin insanlar tarafından kullanılması uzun zamandır bizi diğer hayvanlardan ayıran tanımlayıcı zeka oldu.

Ateşin insan tarafından keşfedilmesinin ve kullanılmasının kesin zamanı hala araştırma konusu.

Bununla birlikte şu iki soru ilgi çekicidir:

Dünya'da ateş ilk ne zaman ortaya çıktı ve ilk insanlar ateşi ne yolla deneyimledi:

İlki en az 420 milyon yıla ve ikincisi yıldırımlara işaret eder.

 

Ateş ne zaman ve nasıl bulundu? İnsanoğlunu evrimleştiren keşif

 

Dünya'da ateşin ortaya çıkışı

ATEŞ İçin üç ana bileşene ihtiyaç var:

Yanan bir madde, oksijen; sonuçta yanma ısı ve ışık oluşturan bir oksidasyondur ve ateşi başlatacak sıcaklık yani ateşleme kaynağı.

Bitkilerin olmadığı çorak bir Dünya'da ateşin olmasını bekleyemezsiniz.

Dahası, bitkiler atmosferdeki oksijen düzeyi yaklaşık %15'e ulaşana dek yanmaz. (Bugün %21 düzeyinde.)

Bu yüzden insanlar ortaya çıkmadan önce Dünya'daki ana ateş kaynağı yıldırımlar oldu.

Ateşin varlığına dair fosil kanıtlar genelde kömürden gelir. Kömür kısmen yanmış bitki materyalidir.

Dünya'da kaydedilen en eski ateş yaklaşık 420 milyon yıl önce,

Silüryen Dönemi'nin sonunda oluşmuş kayalardaki kömür parçalarından tespit edildi.

Bitkiler bu noktada karaya yayılmıştı ancak atmosferik oksijen düzeyindeki dalgalanmalara göre ilk geniş orman yangınları bundan daha sonra,

345 milyon yıl önceki Karbonifer Dönemi'nde başladı.

Mutfağın Tanımı 

 

Mutfak dilimize Arapça’dan gelmiş bir kelimedir ve yemek pişirilen yer olarak tanımlanmaktadır.     

Arapça’da “matbah” kelimesinden gelen kelime

Türkçe’de mutfak olarak telaffuz edilerek günümüze dek bu şekilde kullanılmıştır.     

Mutfak, birçok uzmanın meşgul olduğu besin maddelerinin satın alınarak

Beslenme koşullarına göre üretiminin yapıldığı ve tüketime hazırlandığı bölüm olarak otel işletmelerinin en önemli birimlerindendir.   

Mutfakta üretilen yiyecekler; mutfağın fiziksel alanı, araç-gereçler ve insan gibi üç üretim faktöründen meydana gelmektedir.     

Yemeklerin temelini oluşturan mutfak kavramını,

Kültür olarak ve yemeklerin üretildiği fiziksel alan olarak iki farklı açıdan incelenmesi gerekmektedir.     

Bir kültür olarak mutfak,

Yiyecek ve içeceklerin hazırlanılmasında kullanılan araç ve gereçleri,

Yemek pişirme sanatının püf noktalarını,

Yemek törenlerini gösteren ve bunların tümünü içerisine alan bir millete ait olan kültüre denmektedir. 

Bu tanımlamaya göre

Türk mutfağı,

Fransız mutfağı,

Meksika mutfağı,

İtalyan Mutfağı,

Hindistan Mutfağı

Gibi dünya çapında ün yapmış mutfaklar örnek olarak verilebilir.     

Fiziksel bir alan olarak mutfak,

Hedeflenen miktar, kalite ve standartlarda yiyecek üretiminin yapıldığı alanlar şeklinde tanımlanabilir. 

Mutfağın Tarihsel Gelişimi  Beslenme, insanların temel gereksinimlerinden bir tanesidir.

Tarih öncesi çağlarda insanlar beslenme gereksinimlerini biriktirdikleri

Bitki kökleri,

Meyve,

Bal ve avladıkları hayvanların etleriyle sağlamışlardır.

İnsanların mağara duvarlarına çizdikleri av sahneleri ve hayvan resimleri beslenme şekillerinin birer göstergesi olarak ifade edilebilir.   

Tarih öncesi ile ilgilenen bilimcilerin yaptıkları incelemeler

İnsanoğlunun mağara devrinde bile beslenme gereksinimlerini karşılamak için ayrı bir yer, araç-gereç kullandıklarını göstermektedir. 

Ateşin keşfinden sonra insanlar, buldukları yiyecekleri pişirmeye başlamışlardır.

Ateş sayesinde pişirme yöntemleri bulunmuş, insanlar buldukları besinleri pişirmeyi, ısınmayı ve aydınlanmayı öğrenmişlerdir   

Yerleşik hayata geçtikten sonra toprağı işlemeye ve hayvanları evcilleştirmeye başlamışlardır.

İnsanlar değişik tatlar arayışına girip, yeni malzeme birleşimleri ve pişirme metotları denemişlerdir.     

Hayvanları ehlileştirmeyi öğrenen insanlar,

Hayvanlardan elde ettikleri ürünlerin yapı ve tatlarını değiştirmeyi öğrenmişlerdir. 

Asyalılar ilk kez, inek sütünden tereyağı ve peynir elde etmişlerdir.

Bazı toplumlar üzümden şarap üretmeyi öğrenirken, bazı toplumlar ise,

Yiyeceklerin lezzetini değiştirebilmek için kokulu otlar ve baharatlar kullanmışlardır   

Bu gelişmeler mutfak mimarisinden mutfak yönetimine kadar pek çok konuda değişime neden olmuştur   

Genellikle avlu biçiminde olan Antik Yunan evlerinde odalar, merkezi bir avlunun etrafına inşa edilmişti.

Bu yerleşimin orta kısmında kalan bölüm, mutfak olarak kullanılmaktaydı.

Roma İmparatorluğu Döneminde üst sınıf

Romalıların donanımlı mutfakları bulunuyordu.

Ancak alt sınıfların evlerinde mutfak olmadığından dolayı yemekler halk mutfaklarında pişiriliyordu.

Yapılan araştırmalara göre,

Romalı bir ailenin evinde mutfak, ana binaya eklenmiş ayrı bir oda şeklindeydi.       

Genç Ortaçağ başlarında

Avrupa’daki mutfaklar yaşama alanlarının dışına tamamıyla çıkarak ayrı bir odaya taşınmıştır.

Böylece, oturma odalarının içerisinin duman olması engellenmiştir.   

Ticaretin ve tarımda uygulanan yeni yöntemlerin gelişmesinin ardından krallar, derebeyler ve manastırlar zenginleşmişlerdir.

Kalelerde ve derebeylerin şatolarında şölenler ve ziyafetler verilmeye başlanmıştır.

Düzenlenen eğlenceler, yemek, içki, dans ve müzik eşliğinde gerçekleşmiştir.

Bu sayede mutfak daha çok önem kazanmış, yemek pişirme sanatı gelişmiştir. 

Aşçılara yüksek ücretler ödenmiş ve Ortaçağ’da mutfakla ilgili yaşanan olumlu gelişmeler

Avrupa’yı özellikle de Fransız mutfağının gelişmesine olanak vermiştir   

Ticari mutfağın gelişimiyle birlikte yiyecek hizmet işletmelerinde üretim teknikleri kullanılmaya başlanmıştır   

Endüstriyel mutfaklar Sanayi Devrimi ile birlikte ortaya çıkmış ve bu dönemdeki teknolojik ilerlemeler mutfaklarda büyük ve köklü değişimlere olanak vermiştir.

I. Dünya Savaşı süresince endüstriyel mutfak sayesinde milyonlarca hizmet personeli ve halkın beslenebilmeleri sağlanmıştır.

Endüstriyel yemek hizmetinin savaş sırasında

İşçilerin verimini arttırdığının bazı işverenler tarafından fark edilmesi sonucu bu sistem geliştirilerek sürdürülmeye devam edilmiştir   

İş yerlerinde yemek hizmetinin verilmeye başlanmasıyla da kitlelerin evin dışında yemek yeme deneyimi kazanmalarına yol açmıştır 

Türk Mutfağının Tarihsel Gelişimi  Türk mutfağı,

Orta Asya’dan

Anadolu’ya göçen Türklerin Anadolu’da kurmuş oldukları imparatorluğun,

Tarihsel geçmişleri nedeniyle zengin ve birçok ülkenin özelliklerini barındıran bir mutfak olarak gelişmiştir.   

Orta Asya’da yaşayan Türkler’in yaşamı, tarıma ve hayvancılığa bağlıydı.

Tarım şartları yetersiz duruma geldiği dönemlerde beslenmelerini buğday unundan hazırlanmış olan hamur işleri, süt ve süt ürünlerinden sağlıyorlardı.

Et ve etten yapılan yiyeceklerinde protein kaynağını en çok koyundan alıyorlardı.

Bu hayvanlar aynı zamanda süt üretimi için de kullanılmaktaydı.

Yoğurt ve peynir gibi yiyeceklerin ilk tüketicileri olan

Türkler, hayvanın sütünü doğal haliyle tükettikleri gibi sütten yoğurt, kefir, kımız ve peynir gibi süt ürünleri ile sütlü yoğurtlu yemek ve tatlılar üretmekteydiler   

Orta Asya’daki

Türk yemekleri Selçuklular döneminde yerini

Anadolu yemeklerine bırakmıştır. Bu dönemde,

Türk Mutfağı daha çok önem kazanmış ve Selçuklulara özgü bir mutfak kültürü ortaya çıkmıştır.

Selçuklular döneminin beslenme şeklini et, un ve yağ oluşturuyordu.

Bu besin maddeleri diğer besin maddeleri ile karıştırılarak çeşitli pişirme teknikleri geliştirilmiştir.   

Bu dönemde kuşluk ve zevale (akşam yemeği) adı verilen iki öğün bulunmaktadır.

Kuşluk, sabah ile öğlen arasında kalan zaman diliminde gerçekleştirilirken,

Zevale havanın kararmasından önce gerçekleşen ve sofrada birçok çeşidin bulunduğu yemektir.

Günümüzde “brunch” adı verilen yemek yeme şekli

Türkler’in yıllar önce uyguladıkları kuşluk yemeği olarak adlandırılabilir.     

Orta Asya’dan beri toplumu birlik ve beraberlik altında tutmaya çalışan Selçuklular, sosyal hayata önem vermişlerdir.

Anadolu’da vakıf kurumlarını geliştirerek vakıflarda kurulan imarethaneler birer halk ve kamu mutfağı olmuşlardır.

İmarethanelerde çoğunlukla iki öğün (kuşluk ve zevale) verilerek aş evlerinden her insanın faydalanması sağlanmıştır.

Gıda maddelerini muhafaza etme konusuna önem veren

Selçuklular döneminde ilk kez pastırma ve sucuk geliştirilmiştir 

Osmanlı İmparatorluğu’nun çok geniş bir coğrafyaya hakim olması ve bünyesinde çok farklı kültürleri barındırması

Türk mutfak kültürünün gelişmesine önemli katkı sağlamıştır.

Bu dönemdeki saray mutfağı genel olarak köy mutfağı ve kent mutfağının birleşiminden meydana geliyordu.

Sarayın en önemli kısımlarından biri olan mutfağın en çok geliştiği ve Türk yemek kitaplarının yazıldığı dönem Osmanlı dönemidir.   

İlk Türk yemek kitabı Melceü'tTabbâhin (Aşçıların Sığınağı), İstanbul’da taşbaskısıyla (lito) 1844 yılında (hicri 1260) basılmıştır.       

15. yüzyılda Fatih Sultan Mehmet, saray mutfağını geliştirmek için

Topkapı Sarayı’nda büyük mutfaklar yaptırdı.

Marmara Denizi’ne bakıyor olan bu mutfakların dikkat çeken en önemli özellikleri sayısız kubbe ve bacalara sahip olmasıdır.

Bu mutfaklara “Yeni Saray” adı verilmiştir.

Mutfağın en önemli kısmı, padişahın yemeklerinin pişirildiği yer olan Kuşhane Mutfağı’dır.

Valide Sultan, şehzadeler ve harem halkının yemekleri Has Mutfak tarafından hazırlanıyordu.

Sarayda bulunan diğer mutfaklar ise;

Harem Mutfağı,

Kapıağası Mutfağı,

Divan-ı Hümayun Mutfağı,

Zülüflüler ve Enderun Ağaları Mutfağı,

Sarayın En Aşağı Tabaka Görevlileri Mutfağı,

Cariyeler Mutfağı,

Divan-ı Hümayun Küçük Memurlar Mutfağı’dır.

Ayrıca şekerciler,

Tatlıcılar,

Kahveciler,

Helvahane,

Yağhane de saray içerisinde bulunan diğer birimlerdir   

17. yüzyılda saray mutfağında günde ortalama 5000 kişiye yemek hazırlandığı bilinmektedir.

19. yüzyılda Abdülaziz  (1861-1876) döneminde saray halkına günde 500 tabla yemek çıkarılmıştır.

Her tablada toplam 12 kap yemek bulunduğu göz önüne alınırsa günde 6000 kap yemek servis edilmektedir.   

Osmanlı Devleti 19. yüzyılda batı uygarlıklarıyla olan yakın ilişkilerinden dolayı

Avrupa’dan özellikle İngiliz ve Fransız mutfaklarından etkilenmeye başlamıştır.

En başta sofra adabında yeniliklere gidilmiştir.

Önceleri mindere oturularak sini üzerinde ortak bir tencere üzerinde tüketilen

Yemek yeme şekli zamanla sandalye, masa ve herkesin kendine ait kullandığı tabak, çatal, bıçak ve su takımları kullanılarak değişmiştir.   

Batı ülkeleri ile olan karşılıklı ticaret, savaş, teknolojik gelişmeler,

Orta Asya’dan başlayıp Anadolu’da sona eren göç sonrasında birçok ulus ile meydana gelen ilişkiler

Yiyecek çeşitlerinin tanınmasına ve yayılmasına olanak sağlamıştır.

Bu etkileşim toplumların yemek kültürlerinde de değişikliğe yol açmıştır.

Okuryazarlık oranının artmasıyla eğitim seviyesinin yükselmesi sayesinde

Yabancı mutfaklara ait yemek tariflerini içeren kitap ve dergilerin okunmaya başlanması

Türk mutfağının çeşitlenmesini sağlayan bir diğer faktördür. 

 

Varlığımızın yapısını belirleyen, sosyal bir süreç içinde öğrendiğimiz uygulama ve inançların,

Maddî ve manevî öğelerin birliği olan bir toplumun tüm hayat biçimi,

İnsanların içinde bulunduğu yaşam koşullarına uyumlarının toplamı,

Toplumsal olarak öğrenilen ve aynı yoldan yeni kuşaklara aktarılan davranış örüntüleri ya da kalıpları şeklinde devam eden,

Doğanın yarattıklarına karşılık, insanoğlunun yarattığı hemen her şey şeklinde ifade edilen kültürü her bilim dalında önemli bir kavramdır.

Kültür bütünüyle maddî, gözlemlenebilir bir şey ya da olgu değildir.

Soyut, belli bir toplumdaki kültürel öğeleri, kuram, süreç ve bunların karşılıklı ilişkilerini temsil eden bir tür harita gibidir.

Bu nedenle bazı bilim dallarının hareket noktasını da oluşturmaktadır

İnsanın giderilmesi zorunlu temel fizyolojik ihtiyaçlarından birisi beslenmedir.

Bu denli önemli olan beslenme, çalışma alanı son derece geniş olan bir bilim dalıdır.

Bu alanda uzman kişiler beslenmenin milletlerin sahip oldukları kültürle ilgili olduğunu,

Her milletin kendine özgü yemek sistemi olduğu bu sistemin kültürle şekillendiğini ve bu kültürün incelenmesinin gerekliliği sonucunda mutfak kültürü ortaya çıkmıştır.

Mutfak kültürü her toplum için benzerlik ve farklılıkları olan bir kavramdır.

Geçmişten günümüze her toplum, çevresinin şartlarına bağlı olarak kendine özgü bir yemek sistemi ve kültürü geliştirmiştir.

Mutfak kültürleri içinde en eski kültür olarak iddia edilebilecek ve dünyanın en büyük mutfaklarından birisi olan

Türk mutfak kültürü tarihsel bir süreç geçirmiştir.

Bu süreç tarih öncesi, Orta Asya, Selçuklu ve Beylikler, Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet dönemleri olarak tasnif edilebilir.

Oluşum bu periyotta gerçekleştiği için incelemenin dönemlere ayrılması gerekmektedir.

I. Tarih Öncesi Dönem

Arkeologların yaptıkları kazılar sonucunda buğday, arpa ve darı tarımının temelinin Anadolu’da atıldığı bulunmuştur.

Hitit tarımında buğday ve arpanın birlikte olduğu un ve ekmek imal edildiği,

Bunun dışında bira imalatının da olduğu, dini ayinlerde en önemli ikram olduğu bulunan ziyafet resminden anlaşılmıştır.

Resimde biranın buğday saplarıyla emilerek içildiği görülmüştür.

Bu adetin Anadolu’nun dağ köylerinde de bulunduğu, gelen misafirlere içecek ikram edildiği zaman kabın yanında buğday sapı getirildiği bilinmektedir.

Aynı ikram şekli Selçuklular Dönemi’nde de uygulanmaktaydı.

Yoldan geçen ve dönenlere ayran ikram edildiği çok yorgun ve terlemiş olanlara buğday saman çöplerinden bir-iki tane konduğu

Misafirlerin bunları yutmamak için yavaş içtikleri,

Bunun da soğuk ikram karşısında birden içmenin olumsuzluğunu azaltmak amaçlı olduğudur. 

Bu durum Türklerin misafirperverliğinin ne denli uzun geçmişe sahip olduğunun göstergesidir.

İlk tarımsal yerleşmeler Anadolu’da M.Ö. 8300’lerde meydana geldiği düşünülmektedir.

Çatalhöyük’te kazılar sonucu M.Ö. 7000’de yenilikler olduğu, M.Ö. 6000’lerde on dörtten fazla bitkinin yetiştirildiği tespit edilmiş,

Bunun dışında da ürün olabileceği ancak ekonomik bakımdan daha az önemli oldukları düşünülmektedir.

Kazılarda ayrıca palamut kapsülleri bulunmuştur.

Palamut kapsülünde bulunan asitten yoğurt yapımı halen gerçekleştirilmekte olup, o devirlerde tereyağ, ayran,

Peynirin bilindiğine dair bulgular bulunamamış ancak bu ürünlerin Neolitik Devre bağlı olduğu düşünülmektedir.

Kazılarda toprak ve oyma yekpare ağaçtan üstün bir işçilik ürünleri olan pişirme ve saklama kapları da bulunmuştur.

Medeniyetlerin beşiği olan

Anadolu’nun mutfak kültürünün de temelini oluşturduğu kazılarla ortaya çıkarılmıştır.

Türk mutfak kültürü ise Türklerin Orta Asya’ya göçüyle zenginleşmiştir.

 

MUTFAK

 

Country Tarzı Mutfak Nedir?

 

 

En şık Amerikan mutfağı modelleri - Haber 7 Dekorasyon

 

Amerikan Mutfak Dekorasyonu Nasıl Olmalıdır? - Ev Terapisi

 

Pendik Ankastre Mutfak Dolabı | Feza Mutfak

 

Maltepe Ankastre Mutfak Dolabı Firmaları | Feza Mutfak

 

Mutfak Dolapları – Günaydın Tadilat & Dekorasyon

 

Ankastre Mutfak Dolabı: İstanbul da Mutfak Dolabı Yapan Firmalar

 

2022 Country Mutfak Dekorasyonları

 

Vinservis - Endüstriyel Mutfak Cihazları Tamir - Bakım - Onarım

 

Endustriyel Mutfak Ekipmanları » tunachrom.com

 

Endüstriyel Mutfak Ekipmanları Nelerdir?

 

Derinoks Endüstriyel Mutfak

 

 

MUTFAK  YAPTIRIRKEN 

DİKKAT  

ETMEMİZ GEREKEN 

PÜF 

NOKTALARI 


Hazır Mutfak modüllerin önceden üretilip depolanmasıdır.

Mutfak ölçüleri standart olmamasından,

yapı tarzlarında kiriş ve kolonların gizlenmemesi ve konutların bir çoğunda

duvarların kesiştiği köşelerde farklı açıların olmasından dolayı hazır modüller

bazı mutfaklarda uyumlu olmayabiliyor.

Bu sebeple mutfaklara göre ölçü alınarak istediğiniz modeli uygulayabilirsiniz.

Ölçü alınarak yapılan mutfaklar hazır modüllerle yapılan üretimden farksızdır.

Burada modüller mutfağınıza göre şekillenir.

Burada dikkat etmeniz gereken husus eğer mutfakta bir tadilat yaptırmayı düşünüyorsanız

maddi durumunuz el veriyorsa mutfak ve tadilatı birlikte yaptırın.

Eğer mutfak yapıldıktan sonra tadilat yaptıracaksanız:

Su tesisatının, batarya ve prizlerin yerlerine,

duvarların tamamen mi yoksa sadece tezgah ile dolaplar arasındaki

bölüm mü fayans olacağına karar verip ona göre yaptırmalısınız.

Mutfağınızı yaptıracağınız firma size alınan ölçüye göre bir proje sunacaktır.

Bilgisayar programlarıyla mutfağınızın bitmiş halini üstelik üç boyutlu görme imkanınız var.

Yapım aşamasına geçmeden önce proje üzerinde istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz.

Yapıma başlandıktan sonra isteyeceğiniz değişiklikler

firmayı zor durumda bırakacağı gibi size de ek bir maliyet getirebilir.

O yüzden başta kesin karar verilmeli. 

Renkler, model, fiyat ve montaj süresinde anlaşıldıktan sonra imalata geçilebilir.

 

İnsanların

Evlerde en çok vakit geçirdiği mekân olan

Mutfaklar

Zaman içerisinde birçok nedenle yenilemek ya da değiştirilmek istenebilir.

Dolapların yıpranması eskimesi,

İhtiyaçları karşılamaması,

Depolama alanının yetersiz olması,

Kişilerin zevklerini yansıtmaması,

Modasının geçmesi,

Bir yeniliğe ihtiyaç duyulması gibi birçok nedenle mutfaklar yenilenmek istenebilir.

Mutfaklarda yapılacak tadilat işlerinde profesyonel bir ekipten yardım almak sizleri hem zaman kaybından hem de maddi kayıptan kurtarır.

Profesyonel tecrübeli işini nasıl yapacağını iyi bilen bir ekiple tadilatı gerçekleştirmek her zaman avantajlıdır.

Planlamadan uygulamaya kadar titizlikle çalışan ekibimiz mutfaklarınızı yenilemek istediğinizde her türlü desteği sizlere sunmaktadır. 

Mutfak dolabı yaptırırken en başta karar verilmesi gereken konu dolapları hangi malzemeden yaptıracağınızdır.

Yaptırmayı düşündüğünüz mutfağınızda kullanacağınız dolapların ana gövdesi iki malzeme kullanılarak yapılmaktadır.

Bu

Malzemeler

Mdflam ve Suntalamdır.

 

MDF ve Sunta Arasındaki Fark Nedir? Sunta MDF Farkı

 

 

Suntalam Nedir? Neden Tercih Edilir? Sunta ile Arasındaki Farkları -  Santiyede.com

 

SUNTALAM

Ekonomik açıdan avantajlı olmasına rağmen kullanışlılık,

Dayanıklılık ve uzun ömürlü olması açısından dezavantajlı bir malzemedir.

Hafif bir malzeme olduğundan ağır malzemeden yapılmış dolap kapakları bu gövdeye takıldığında kapaklar ağır gelebilir ve dolaplarda sarkmalar oluşabilir.

Suntalam sıkı yapılı bir malzeme değildir.

Bu yüzden suya çok fazla dayanıklı değildir.

Mutfaklar su kullanımının yoğun olduğu alanlardır ve dolap gövdeleri suntalamdan olduğunda bu gövdeler sudan çok daha çabuk etkilenebilir.

Suntalam su kullanımı ve buharın olmadığı alanlarda daha çok tercih edilen bir malzemedir.

Suntalam Nedir? Neden Tercih Edilir? Sunta ile Arasındaki Farkları -  Santiyede.com

 

Sunta Nedir? MDF, Suntalam ile Arasındaki Farklar

 

 

MDFLAM  

Mutfak dolaplarında dayanıklılık açısından daha çok tercih edilmesi gereken gövde malzemesidir.

Mdflam suntalama göre su ve nemden daha az etkilenen bir malzeme olduğundan

Mutfaklarda bu malzemeden yapılmış gövdeler kullanmak dolapların uzun ömürlü olması,

Dayanıklı olması açısından daha doğru olur.

Mdflam kullanmak mutfak dolabı maliyetini arttırabilir fakat

Dolapların kullanım kalitesini ve kullanım ömrünü uzattığı için uzun vadede daha avantajlıdır.

 

Kapaklarda gövdelere göre tercih edilebilecek çok daha fazla malzeme vardır.

Kapaklarda da suntalam ve mdflam tercih edilebilir.

18 mm MDF 1830×3660 Plaka - Görgülü Orman Ürünleri

 

MDF LAM Kapak Nedir – Modelleri ve Fiyatları - Turak Mobilya

 

Suntalam Kapaklar: 

Suntalam kapaklar nemden ve sudan daha çabuk etkilenirler.

Bu malzeme fiyat açısından en uygun olan malzemedir.

Mutfak tasarımına ayıracak bütçeniz kısıtlıysa tercih edilebilecek kapaklardır.

Kullanılırken tahribata uğradığında çizildiğinde tabiri çok mümkün olmaz.

Mdflam Kapaklar: 

Mdflam kapaklar suntalama göre daha dayanıklıdır ve mutfak dolabı kapaklarında en azından bu malzeme tercih edilmelidir.

Parlak ve mat olarak, düz olarak kullanılan modeller üretilebilir.

Parlak olanlar daha çok tercih edilse de modern mutfaklar istendiğinde çok fazla tercih edilen bir malzeme değildir.

Membran Kapaklar: 

Membran kapaklar dolap çeşitlerinin hepsinde tercih edilebilecek bir bir malzemedir.

Mutfak dolaplarında da en çok tercih edilen malzemedir.

Çok fazla tercih edilmesinin nedeni çok uzun ömürlü olmaları ve renk, desen çeşitliliğinin çok fazla olmasıdır.

Aklınızdaki her türlü desen bu kapak malzemesine uygulanabilir.

Membran kapakların üretim şekilleri her türlü desenin kapaklara uygulanması ve istenilen renklerde üretiminin yapılmasını mümkün kıldığı için farklı tarzlar

Bu kapak çeşidiyle mutfağa uygulanabilir hale gelmektedir.

Ayrıca membran kapaklar nem ve ısıya oldukça dayanıklıdır.

Ekonomik bir şekilde lake ve ahşap görünümü sağlanabilecek bir malzemedir.

High Gloss Kapaklar: 

Diğer kapak türlerine göre daha parlak yüzeye sahiptir.

Modern mutfak yaptırmak isteyenlerin ekonomik olarak uygun bir seçenek olarak aklına gelebilir.  

Akrilik malzemeye göre daha az parlaktır.

Akrilik kapaklardan bir diğer farkı da daha ince olmasıdır.

Kapaklarda bu malzeme tercih edildiğinde uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. Farklı renk seçenekleri de bulunmaktadır.

Akrilik Kapaklar: 

Üretim şeklinden dolayı kalın bir yapıya sahip olduğundan high gloss kapaklara göre daha parlak kapaklardır.

Maliyet olarak da high gloss ve membran kapaklardan daha pahalıdır. 

Ayrıca işçiliği kolay olduğu için de bu malzeme üreticiler tarafından daha çok tercih edilmektedir. Oldukça fazla renk alternatifi bulunmaktadır.

Lake Kapaklar: 

Üretimi uzun sürdüğü için işçiliği çok olan ve kullanılacak boyaya göre kalitesi değişen ürünler olan

Lake kapaklar diğer kapak türlerinden daha masraflıdır.

Kullanılan boya ne kadar iyiyse ve astar ne kadar iyi atılmışsa dolap kapaklarının dayanıklılığı ve kalitesi de artmaktadır.

Eğer iyi boya kullanıldıysa lake dolap kapakları sararma yapmaz.

Ancak boya kalitesi iyi değilse zaman içerisinde lake dolap kapakları sararabilir.

Dolap kapakları herhangi bir zarar gördüğünde tamiri yapılabilir.

Daha sonra istenirse renkleri değiştirilebilir, boyanabilir.

Neme ve suya oldukça dayanaklıdır.

Üretim süresi diğer kapak çeşitlerine göre daha uzundur.

Ahşap Masif Kapaklar: 

Kapak çeşitleri arasında en pahalı olanıdır.

Doğal ağaçtan elde edilir.

Fırınlanarak üretilen bu kapak çeşidinde bütünüyle ahşap kullanılır.

Fiyatları oldukça yüksek olmasına rağmen ahşap sevenlerin vazgeçemediği kapak türüdür.

Önce Liste

Yap

Yeni bir mutfak yaptırırken önce plan yapmak gerekir.

Bir kağıt alın ve liste yapın. Bu listede halihazırdaki mutfağınızda kullanmayı sevdiğiniz

Ya da mutfakta hiç sevmediğiniz ve kesinlikle değişmesini istediğiniz şeyleri yazın.

Ayrıca kullanmak istediğiniz malzemeyi, aklınızdaki renkleri ve konsepti not edin.

Modern mi istiyorsunuz yoksa daha klasik bir görüntü mü karar verin.

Kullanacağınız beyaz eşyaları not edin.

Buzdolabı, bulaşık makinesi, ankastre ocak, fırın ve mikrodalga için yer belirleyin.

Mutfakta kullanmayı sevdiğiniz kahve makinesi, çay makinesi gibi eşyalar için yer belirleyin.

Eğer kahve makinesi ankastre olacaksa bunun için ayrıca bir mutfak modülü çalışılması gerektiğini unutmayın.

Mutfakta genellikle aynı anda kaç kişi çalışıyor,

Mutfağı kullanan kişi

Sağlak mı

Yoksa

Solak mı

Listeye mutlaka ekleyin.

Unutmayın ki çalıştığınız içmimar mutfağınızı size özel tasarlayacak.

Tüm tadilat ve seramik işlerini kronolojik olarak sıralayacak ve ekipleri organize edecek.

İçmimari Planlama

İstek ve ihtiyaçlarımızı listeledikten ve genel konsepte karar verdikten sonra, mutfak dolaplarında içmimari planlamaya sıra geliyor.

Mutfakta detaylı ölçü aldıktan sonra, kırılacak yıkılacak yerlere karar verilir.

İçmimar ya da mutfak planlayan kişi mutfak dolabı projenizi çizer.

Beyaz eşyaların yerleşimi,

Ankastre ev aletlerinin yerleşimi,

Eviye yeri,

Sıhhı tesisat yeri ve elektrik tesisat projesini çıkarır.

Mutfak dolabı modüllerinin ölçüleri detaylandırılır.

Üç boyutlu çizim ve yerleşim yapılır.

Gövde Malzemesine Karar Ver

Mutfak dolaplarında en iyi malzeme için karar vermek gerekir.

Dolaplar, kapak ve gövde olmak üzere iki ana unsurdan oluşur.

Gövde malzemesi olarak genellikle suntalam ya da mdflam kullanılabilir.

Suntalam talaşın sıkıştırılması, mdflam ise ağaç liflerinin kimyasal işlemlerle sıkıştırılmasıdır.

Suntalam yapısı itibariyle daha boşluklu ve hafif, neme ve suya karşı daha az dayanıklıdır.

Ekonomiktir ve iyi işçilikle dışarıdan bakıldığında mdflam ile farkını anlamak zordur.

Ve yapısı itibariyle daha sıkı bir malzemedir.

Neme ve suya karşı daha dayanıklıdır.

Suntalama nispeten daha maliyetli bir malzemedir.

Her iki malzeme de iyi işçilikle güzel sonuç verir.

Kapak Malzemesine Karar Ver

Mutfak dolaplarında kapak malzemesi en maliyetli kalemlerden biridir.

Her malzemenin kendine has özelliği ve artıları eksileri vardır.

Mutfak dolaplarında kapak malzemesi olarak,

Balon kapak mutfak dolabı,

Akrilik kapak mutfak dolabı,

Highgloss kapak mutfak dolabı

Ve

Lake boyalı mutfak dolabı

Olmak üzere çeşitlenir.

Bazı projelerde gövdede kullanılan suntalam ve mdflam da kapak malzemesi olarak kullanılabilir.

Her malzemenin yüksek kalitelisi ve düşük kalitelisi vardır.

Bu sebepten mutfak dolabınızı yapacak kişiden fiyat alırken mutlaka malzeme kalitesi konusunda bilgi isteyin.

Kullanılacak Hırdavata Karar Ver

Hırdavat mutfak dolaplarında önemli bir yer tutar.

Menteşeler, pistonlar, kalkar kapak sistemleri ve çekmece sistemleri kullanılır.

Tüm hırdavatlarda stoperli, kendiliğinden yavaşça kapanan sistemler tercih edilmelidir.

Yerli üretim ve ithal olmak üzere kendi içinde çeşitlenir.

Kulplara Karar Ver

Mutfak dolabı kulpları mutfağı gösteren unsurların başında gelir.

İyi bir kulp seçimi ile harika bir hava yakalayabilirsiniz.

Tüm kulp seçenekleri dışında tamamen kulpsuz, ya da kendinden kulplu mutfaklar da tasarlanabilir.

Aydınlatmaya Karar Ver

Mutfak dolabı altı led şerit aydınlatma istiyor musunuz yoksa dolap içinde spot Aydınlatma mı

Aydınlatmaya karar verin ve dolaplarınız ona göre üretime girsin.

 
Tezgah Malzemesine Karar Ver

Mutfak tezgahı, mutfak dolabı yaptırırken en maliyetli ve en önemli kalemlerden biridir.

Ankara Mermerit tezgah, decopol tezgah,

Ankara Çimstone tezgah ve porselen tezgah olmak üzere çeşitlenir.

Tezgahta dikkat edilmesi gereken en önemli özellik sıcağa dayanlıklı olması ve çizilmeye karşı dayanıklı olmasıdır.

Genellikle işçilikten bağımsız, tezgah fiyatı düştükçe kalitesi düşer.

Montaj Aşaması

İyi bir mutfak dolabı firması, profesyonel bir ekiple çalışır.

Başından sonuna kadar süreci birlikte yürütür.

Mutfak dolabı firması,

Akın Mutfak olarak yüzlerce müşterimizin evde en sevdiği yerde olmaktan mutluluk duyuyoruz.

 

 

MUTFAK ÇEKMECE

MODELLERİ

 

 

canavar kütle Kat derin çekmeceli mutfak dolapları bu olabilir Dayanışma  gözetim

 

 

Çok Amaçlı Kullanılan Mutfak Çekmeceleri

 

Menagerry surplus Drive out Motherland George Eliot Impure mutfak çekmece  dolap - sanxuatthungcarton.com

 

modern mutfak çekmeceleri | Ev Tadilatı, Ankara Ev Tadilatı, Ankara  Dekorasyon, Ev Dekorasyonu, Ev Tadilatı Yapan Firmalar, Komple Ev Tadilatı,  Banyo Tadilatı Firmaları

Kulpsuz Mutfak Dolabı Modelleri Nelerdir? - Kapak Marketi

 

 

 

 

MUTFAK  AKSESUARLARI

 

Çekmece İçi Kaşıklık 47 x 49 cm Beyaz Mutfak Çekmece Düzenleyici Fiyatları  ve Modelleri - Pazarama

 

Mutfak Çekmece Içi Kaşıklık 84 Cm X 48 Cm (yanlar Ve Boydan 4,5 Cm  Kesilebilir

 

Çekmece Düzenleyici Modelleri ve Fiyatları | IKEA

 

 

 

3034-4/4 Klasik Döner Sepet Takımı 75cm Köşe Dolap Üniteleri Starax

3/4 DÖNER SEPET

 

Starax 1/2 Döner Sepet Takımı - eryildiz.net

 

Starax | Ürünler - Köşe Dolabı

 

3/4 Ahşap Tabanlı Döner Sepet

 

Domodek ahşap tabanlı 3/4 (çeyrek) döner borulu köşe sepeti | Döner Köşe ve  Kör Köşe Grubu | Mutfak Aksesuarları | HIRDAVAT FIRSATI

 

Domodek Kör Köşe Frenli Fasülye Sağ - Sol

 

kiralama Posta yük vagonu kiler dolabı modelleri Çekici olmaya itiraz  fonetik Görkemli

 

 

 

Kiler Dolabı 2 Kapaklı 165 Derece Açılır Kapak Çok Amaçlı Mutfak Dolabı  Beyaz

 

KİLER DOLAPLARIM NASIL OLMUŞ ? KİLER DOLABI DÜZENİM - MUTFAK TURU - YouTube

Kiler Dolabı - Kiler Dolabı Modelleri - Kiler Dolabı Fiyatları

 

Brotherhood Fancy Temple modern kiler dolapları - getec-solutions.com

 

 

Dolap Aksesuarları

 

Blum HF Katlanır Kalkan Kapak Mekanizması

 

İki derece verimli biçimde boğmak mutfak dolabı aventos -  travel-training.org

 

 

 

AVENTOS HL Easy Order Kit - Dark Grey

 

 

 

''''''ÖNEMLİDİR'''''''

PAYLAŞIMLARIMIZ 

GOOGLE VE DİĞER  ARAMA  MOTORUNDA  YAYINLANMIŞ 

ÇEŞİTLİ  ÇALIŞMALARDAKİ  ALINTILARDAN OLUŞMAKTADIR  VE  TAMAMEN BİZE  İLGİNÇ  GELEN  KONULARIN 

PAYLAŞIMINDA  FAYDA SAĞLAYABİLECEĞİMİZ DÜŞÜNCESİNDEN HAREKETLE ORTAYA  ÇIKMIŞTIR

VE

TİCARİ  DEĞİLDİR..

BİLGİ  AKTARIMLARIMIZDA  SAKINCALI  VEYA  PAYLAŞIMI  İSTENMEYEN ALINTILAR  OLURSA UYARILDIĞIMIZDA  PAYLAŞIMLARIMIZDAN  ÇIKARILACAKTIR...!!